مجهز به بخش های تخصصی و فوق تخصصی آزمایشگاه بالینی

راهنمای چکاپ کامل زنان

راهنمای چکاپ کامل زنان

 

چکاپ کامل بدن زنان به مجموعه‌ای از آزمایش‌ها گفته می‌شود که برای ارزیابی سلامت کلی زنان موردنیاز است. با انجام چکاپ کامل زنان، میتوان بینش گسترده‌ای در مورد سلامت عمومی، عملکرد اندام‌ها و وجود یا عدم وجود نقص‌ بدست آورد. برای اطمینان از سلامت به همه زنان بالای ۱۸ سال توصیه می شود که سالانه یک آزمایش سلامت کامل بدن را انجام دهند. اگر تمایل دارید در مورد چکاپ کامل زنان اطلاعات بیشتری بدست آورید با ما همراه باشید؛ ما در این مقاله قصد داریم به راهنمایی‌های لازم درباره چکاپ کامل زنان بپردازیم.

چرا باید یک چکاپ کامل زنان انجام شود؟

با افزایش سن، بدن زنان دچار تغییرات متعددی می شود، از دوران بلوغ تا قاعدگی و بارداری و در نهایت یائسگی. با شروع انتقال های مختلف فیزیولوژیکی، شرایط پزشکی متفاوت نیز می تواند رخ دهد. در حالی که مردان می توانند مستعد ابتلا به بیماری هایی مانند دیابت، فشار خون، بیماری های قلبی و کمبود ویتامین باشند، زنان مستعد ابتلا به سایر بیماری هایی هستند که مختص آناتومی زنانه است. به عنوان مثال، پوکی استخوان، اختلالات تیروئید، اندومتریوز و سرطان سینه، تخمدان و دهانه رحم از بیماری هایی هستند که زنان با آن مواجه هستند.

مشاوره با یک پزشک به شما این امکان را می‌دهد که کنترل سلامت خود را حفظ کنید زیرا تشخیص زودهنگام این فرصت را به شما می‌دهد تا از هرگونه بیماری پیشگیری کرده و آن را مدیریت کنید. در حالی که بسیاری از بانوان ترجیح می دهند یک چکاپ پیشرفته سلامت کامل بدن را انجام دهند، توصیه می‌شود که بسته های چکاپ سلامت زنان را یک بار در سال برای تجزیه و تحلیل کامل سلامت خود انتخاب کنند.

چکاپ جامع کامل بدن زنان شامل چه آزمایشاتی است؟

غربالگری سلامت یا چکاپ کامل شامل آزمایشات زیر است:

  • آزمایش کامل شمارش خون: آزمایش CBC می تواند به آشکارسازی سلامت کلی و عمومی کمک کرده و سبب شناسایی عفونت ها یا اختلالات موجود در بدن شود.
  • آزمایش الکترولیت: این آزمایش برای ارزیابی متعادل بودن سطح نمک و مواد معدنی در بدن استفاده می شود.
  • تست دیابت: آزمایش غربالگری دیابت می تواند علائم و نشانه های اولیه دیابت و همچنین علائم قند خون بالا را نشان دهد.
  • آزمایش کبد: این آزمایش ها به تشخیص اینکه آیا کبد شما از سلامت خوبی برخوردار است یا خیر، کمک می کند.
  • آزمایش چربی: پروفایل لیپیدی به تعیین سطح کلسترول در خون شما کمک می کند. این آزمایش‌ها همچنین تعداد چربی‌ها از انواع مختلف را در جریان خون شما تعیین می‌کنند. این موارد می توانند به ارزیابی خطر سکته مغزی و بیماری های قلبی کمک کنند.
  • آزمایش تیروئید: آزمایش پروفایل تیروئید شامل آزمایش خون TSH و آزمایشاتی برای تجزیه و تحلیل سطوح T3 و T4 می باشد. نتایج به تعیین عملکرد تیروئید کمک می کند تا در صورت نیاز پزشک به درمان شما بپردازد.
  • آزمایش ادرار: آزمایش ادرار تجزیه و تحلیل کامل ادرار را ارائه می دهد. این آزمایش به بررسی عفونت های دستگاه ادراری و علائم فشار خون بالا، دیابت یا بیماری کبد چرب کمک می کند. 
  • آزمایش ویتامین: این آزمایش نیز کمبود ویتامین سطوح طبیعی B12 و سطح طبیعی ویتامین D را بررسی می کند. کمبود ویتامین B12 در بارداری می تواند یک خطر جدی باشد.
  • آزمایش هورمونی: این آزمایش برای تعیین سطح کورتیزول انجام می شود.
  • تست پانکراس: این آزمایش ها برای تشخیص پانکراتیت با اندازه گیری میزان آنزیم های آمیلاز و لیپاز در گردش خون فرد انجام می شود.
  • غربالگری سرطان: غربالگری سرطان به تشخیص سرطان تخمدان در زنان کمک می کند. اگر در معرض خطر مشابه باشید، توصیه میشود با یک متخصص سرطان مشورت کنید.
  • آزمایش آهن: از آنجایی که زنان بیشتر مستعد کم خونی هستند، این آزمایش ها برای ارزیابی میزان آهن در خون مهم هستند. آنها همچنین به تجزیه و تحلیل ظرفیت بدن برای انتقال و ذخیره آهن کمک می کنند. کمبود آهن اغلب ممکن است سال ها شناسایی نشود و اگر برای مدت طولانی درمان نگردد می تواند خطرات جدی برای سلامتی ایجاد کند.
  • آزمایش قلبی: این آزمایشات به تشخیص خطر یا وجود هر گونه بیماری قلبی کمک می کند.
  • آزمایش کلیه: از این آزمایشات برای تعیین سلامت و عملکرد کلیه ها استفاده می شود. نفرولوژیست متخصصی است که در بیماری های کلیوی تخصص دارد.
  • نشانگر التهاب: برای تشخیص سطوح برخی از عوامل که در بدن در طول عفونت ها و بیماری های التهابی مزمن مانند آرتریت روماتوئید یا لوپوس و حتی سرطان ها افزایش می یابد، انجام می‌شود
  • آزمایش نقرس: آزمایش نقرس به تعیین سطح بالای اسید اوریک در بدن کمک می کند.

چه کسانی باید آزمایش‌های چکاپ کامل زنان را انجام دهند؟

زنان بالای ۱۸ سال باید سالی یک بار  چکاپ کامل زنان را انجام دهند، به خصوص اینکه چندین بیماری مثل کم خونی، تیروئید و برخی سرطان ها وجود دارد که ممکن است بدون علائم واضح در طول زمان ایجاد شوند. اگر فاکتورهای خطر خاصی برای هر بیماری دارید، پزشک ممکن است به شما توصیه کند که یک چکاپ کل بدن انجام دهید.

همچنین اگر خانواده شما سابقه دیابت، کلسترول، سکته مغزی، سرطان سینه و سایر شرایطی از این قبیل را دارند، معاینه سالانه کامل بدن زنان برای تشخیص و جلوگیری از پیشرفت چنین بیماری‌هایی ضروری است. پس از دریافت نتایج آزمایش‌ها می‌توانید آن را به پزشک نشان دهید تا نتایج را تفسیر کند. او در مورد پارامترهای سلامتی که باید روی آنها تمرکز کنید شما را راهنمایی می کند. در صورت لزوم نیز، پزشک شما را با یک متخصص ارجاع می‌دهد.

آیا باید قبل از آزمایش ناشتا باشیم؟

برای دستیابی به نتایج دقیق برخی از آزمایش‌های چکاپ کامل زنان ناشتا بودن قبل از آزمایش و جمع‌آوری نمونه ضروری است. به عنوان مثال، آزمایش خون تیروئید که سطوح TSH، T3 و T4 را آزمایش می‌کند، به نمونه‌های خون در حالت ناشتا نیاز دارد. بنابراین باید بین زمان انجام آزمایشات برنامه ریزی شده و آخرین وعده غذایی ۱۰ تا ۱۲ ساعت فاصله باشد.

سخن پایانی

ما در این مقاله به راهنمایی‌های لازم درباره چکاپ کامل زنان پرداختیم و آزمایش‌های موردنیاز را معرفی کردیم‌. اگر می‌خواهید زندگی شاد، سالم و بی‌دغدغه داشته باشید، معاینات منظم سلامت ضروری است. با این حال، به خاطر داشته باشید که پیشگیری همیشه بهتر از درمان است. با کمی آینده‌نگری و مدیریت سبک زندگی، می‌توانید سلامت خود را کنترل کنید، تعادل را در زندگی حفظ کنید. چکاپ سلامت زنان به شناسایی علائم اولیه کمک می کند و می‌تواند از بدتر شدن وضعیت جلوگیری کنند.